VC Herentals – Zwaluwen Olmen 3 – 0

VC opent tegen Olmen met klinkende overwinning.

Het was exact 18 maanden en 4 dagen geleden dat Vc zijn laatste overwinning boekte. Thuis 2 -0 tegen Heikant. Het corona verhaal kent u inmiddels wel. In de voorbije voorbereiding boekte rood-wit enkele mooie resultaten, tegen, onder andere, 2 eerste provincialers. Vóór de wedstrijd tegen Zwaluwen Olmen genoten zo’n 60-tal genodigden van een heerlijke maaltijd. Er was in dat anderhalf voetballoos jaar wel wat veranderd binnen de VC kringen : andere voorzitter, ander beleid, met daaraan gekoppeld vooral veel jong geweld uit eigen rangen de kans bieden om zich te ontluiken. VC had er zondag 7 op het scheidsrechterblad staan, allen geboren in deze eeuw. VC kwam wel niet ongeschonden uit die voorbereiding want 4 basispionnen, en niet van de minste, lagen in de lappenmand.

De wedstrijd startte onder een loden zon. Dat zou ongetwijfeld het verdere verloop de wedstrijd bepalen. Van een studieronde was helemaal geen sprake. De zwaluwen wilden zo snel mogelijk de score openen om bij deze hitte rustig achteruit te kunnen leunen en de tegenaanval te hanteren. Je zou voor minder. De beginfase stond dus bol van mogelijkheden. In de openingsminuut werd een Olmenaar vrijgespeeld maar zijn schot verdween ver naast de kooi van Brosens. Herentals was niet onder de indruk, speelde vrank en vrij en meteen kon Andries Dillen net niet voor doelman Neuts afzonderen. Aan de overkant leidde een geharrewar tot niets en in de 5e minuut nog maar, ging Dillen neer in het strafschopgebied. Enkele minuten later moest Bellens met het hoofd ontzetten op een scherpe voorzet. VC prikte tegen waar mogelijk, en liet de bal goed circuleren. De wedstrijd viel dan, qua kansen, wat stil. Tot even voor een welgekomen drankpauze een lange bal verstuurd werd richting Vanlommel. Vertwijfeling in de Olmense verdediging en Dries kon het eerste doelpunt van het seizoen potten. De bezoekers gingen meteen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker maar in de zone van de waarheid liep er steeds wat fout. Even na het half uur speelde bezoeker Matheve zich mooi vrij maar zijn schot waaide naar de hoekschopvlag. Even voor de rust was er dan toch eens dom balverlies bij de thuisploeg, maar de bezoekende voorzet werd naast gekopt. Ruststand 1 -0 maar het was duidelijk dat VC de schaapjes nog  niet op het droge had.

Na de pauze zagen we aanvankelijk hetzelfde spelbeeld: 2 ploegen met veel inzet op zoek naar doelpunten. In de 53e minuut kon Andries net niet bij een voorzet van Mariën, even later probeerde Mats Claes vanop 30 m. Neuts kende geen probleem met de gevaarlijk ogende stuiter. Meteen aan de overkant werd Cools vrijgespeeld maar die keilde de bal ver over. Even voor het uur trapte Dillen de bal tegen de arm van een blauwe verdediger, maar de ref wuifde het appèl oi. terecht weg. Aan de overzijde moest Brosens plat na een schot van Bertels. In de 67e minuut vertrok een lange bal, richting Olmendoel. Een bezoekende verdediger en de ver uitgekomen Neuts zagen er weer niet goed uit en de amper 18 jarige Frédéric Claessens, kleinzoon van oud-voorzitter Paul Benijts, trapte zijn eerste, vanop zo’n 35 m. toch niet zo eenvoudig, in het lege doel. 2-0.  Even later deed Davy Voorspoels zijn rentree, en ze zullen het in Olmen geweten hebben. Davy stond enkele minuten op het veld wanneer hij Mariën afzonderde, die beheerst afrondde. 3-0 Maar de grensrechter had buitenspel gezien. Geen sprake van, zo zag ook de ref, die overigens op een goede leiding kon terugblikken. Het doelpunt werd dan toch niet gevalideerd. Het zette Olmen aan om pertinent de aansluiting te zoeken. Een scherpe voorzet waaide aan alles en iedereen voorbij. Maar dan, in de 74e minuut, werd Voorspoels diep aangespeeld. Bula Bula ging iets te fel in op Dave: elfmeter en rood voor de Olmense verdediger. Convalle, naast Bellens in een sublieme verdediging, gaf Neuts geen kans. 3-0   Meteen was de wedstrijd gespeeld. De warmte eiste zijn tol. Iedereen snakte naar de koelte van de kleedkamers en een frisse douche. VC probeerde de bal ongrijpbaar te maken, verdedigde secuur en zorgde voor Brosens’ eerste clean sheet.

Met deze opsteker, Olmen startte vorig seizoen met 10 op 12, kan VC terugblikken op een collectief sterke prestatie. Hopelijk wordt de lijn doorgetrokken in de volgende wedstrijden. De eerste uitwedstrijd gaat door in Arendonk, waar rood-wit, destijds tegen Verbroedering maar ook tegen “De Vrij” heroïsche duels uitvocht.  Aanvang op zaterdag om 19:30 u.

Klik hier voor foto’s (Event Photography Peter)