VC Herentals – K Merksplas SK 1 – 1

Ploegfoto 2021 10 17

Merksplas in extremis naast VC Herentals.

Een najaarsbui, gekruid met lichte sneeuwval, wind en kou: alle ingrediënten waren aanwezig om deze gure eind-november-zondag dicht bij de kachel door te brengen. Maar voor zo’n 250 bezoekers moest VC Herentals de wei in tegen Merksplas dat in het klassement een paar plaatsen lager stond dan rood-wit. Het resultaat: een fel besproken gelijkspel.

Al in de eerste minuut stuurde Hoefnagels Andries diep maar doelman Vermetten was eerst bij de bal. Aan de overzijde een soortgelijke situatie waarbij ook Brosens baas was. Nog altijd binnen de eerste 10 minuten ging Hoefnagels zijn kans maar besloot over. De wedstrijd viel dan qua kansen wat stil. Het duurde tot na een half uur spelen wanneer Vanlommel Marien in het straatje stuurde, maar Louis besloot over en naast. Eenzelfde situatie voor het doel van Brosens maar zonder resultaat. Einde van een eerste helft met maar weinig redenen tot opwarmen.

De tweede helft had heel wat meer te bieden met al direct Hoefnagels die zijn kans ging, maar besloot over. Sproelants deed hem dat even later na. Roodwit wou absoluut de punten thuishouden. Een scherpe Merksplas-voorzet werd door iedereen gemist. Even voor het uur was het code rood in het strafschopgebied van de bezoekers. Eerst Voorspoels en Hoefnagels tot tweemaal toe zagen hun poging verijdeld. Herentals bleef de gevaarlijkste ploeg en enkele minuten later ging Dillen zijn kans. Vermetten kon nog net in hoekschop werken. Op die hoekschop klom Bellens het hoogst en knikte binnen. 1 – 0 en VC wou meer want enkele minuten later kreeg Hoefnagels een lob net niet gekadreerd. Op het steeds zwaarder wordende veld moest Merksplas naar voor. In minuut 72 lukte de bezoekers de gelijkmaker maar het feest ging niet door wegens buitenspel. VC trachtte de kleine voorsprong vast te houden en leek daarin te gaan lukken, temeer daar de rode tegenaanvallen steeds gevaar inhielden. In minuut 86 al bracht, na een mooie dubbelpass, een bedrijvige Hoefnagels voor Vermetten maar besloot over. Door de vele vervangingen en een aantal
blessurebehandelingen ging de wedstrijd verder wanneer de stadionklok al op de 90 stond. In die ultieme blessuretijd kreeg Merksplas een hoekschop. De herentalse defensie moest een volgende hoekschop toestaan waarbij 11 bezoekers in het lokale strafschopgebied verschenen. Na die hoekschop floot de ref en trok rood. Velen dachten dat de kaart voor een bezoeker bedoeld was maar Bellens had de bal met de hand beroerd en mocht gaan douchen, en Merksplas een penalty nemen. Deckx gaf Brosens geen kans. 1 – 1 Natuurlijk was de scheidsrechter de kop van jut. Onzes inziens duurt een voetbalwedstrijd geen 90 minuten maar tot de ref affluit. Dat er in die “dying seconds” nog vanalles gebeurd behoort eveneens tot de mogelijkheden. Maar de rode kaart voor T2 Frank Leysen achteraf vinden we net een brug te ver.

Maar niet getreurd. Roodwit is weer een punt rijker tegen een degelijke tegenstrever en is zelfs de “kleine” winnaar aan de top van de rangschikking na misstappen van Herselt en Zwaneven. Volgende week sluit de heenronde af met de verre verplaatsing naar Minderhout. Aanvang om 14:30 u.

Klik hier voor foto’s (Event Photography Peter)