VC Herentals – Duffel VV 3 – 0

VC wint overtuigend maar toont 2 gezichten.

We hoorden hier en daar al spreken over een degradatieduel. VC stond 13e, toch wel ondergewaardeerd, en keek met VV Duffel de nr. 15 in de ogen. De eerste helft leek nergens op, maar VC trok, na de pauze, het laken helemaal naar zich toe. Mits een meer accurate afwerking had de score zelfs hoog kunnen oplopen.

VV Duffel leek niet naar Sint Janneke te zijn gekomen om zich zomaar op de slachtbank te leggen. Het was voor de pauze zeker niet de mindere van een kwakkelend VC. In het eerste kwartier waren de bezoekers enkele malen gevaarlijk met schoten en kopballen die allemaal weliswaar naast gingen, maar die toch voor onrust zorgden in het roodwitte kamp. VC kon daar een gevaarlijke vrije trap tegenover stellen die in hoekschop gewerkt werd. De thuisploeg bleef ongeïnspireerd acteren, soms klungelen maar kwam na een half uur aan een paar kansen. Eerst kwam Voorspoels iets tekort op een terugspeelbal. Wat later lobde Vlaeymans de doelman van op afstand maar een verdediger kon nog wegwerken. Met de rust in zicht kon Bruyninckx zich mooi vrijmaken. Zijn poging geraakte niet voorbij Smets : het laatste wapenfeit voor de pauze van een zwaar ontgoochelende thuisploeg.

We hadden er het raden naar wat er tijdens de rust door trainer Frank Braeckmans gezegd of gedaan is geweest. Maar roodwit ging plots veel beter voetballen en drukte Duffel acheruit. Al meteen verscheen Vlaeymans alleen voor Smets, plaatste het leer naast de Duffelse doelman…tegen de paal. 5 minuten later trapte Van Eynde, na een messcherpe aanval, een metertje over. Een doelpunt kon niet uitblijven. Eerst geraakte Vlaeymans weer niet voorbij Smets, maar even later was het dan toch zover. De Ridder borstelde een vrije trap richting de tweede paal, waar Smets zich toch wat op verkeek en Spiessens knikte binnen. Het doelpunt werkte bevrijdend. De thuisploeg toonde nu nog meer initiatief. 5 minuten later werd Duffel uitgespeeld met een aanval zoals we dat meestal in Nou Camp zien. De bal kwam, aan de grote rechthoek, bij de De Swert.  Birger bekroonde zijn knappe match met een enig mooi doelpunt: hij plaatste de bal, a la De Bruyne, ver buiten het bereik van Smets naast de paal binnen. VC ging nu nog meer fris van de lever voetballen en Duffel zag zowat alle kleuren van de regenboog. In minuut 70 lobde Bruyninckx nipt over. Minuut 76 : Vlaeymans mag, van op de rand van de kleine rechthoek, de bal controleren, maar knalt nog op Smets. Minuut 83: Voorspoels draait zich mooi vrij. Smets haalt het schot van Davy van onder de lat. Tussendoor kreeg Smets een terugspeelbal niet onder controle. Voorspoels was er als de kippen bij maar raakte de Duffelse doelman, die ging graag neer met een vrije trap als gevolg. Geen probleem maar de bijhorende gele kaart voor Davy leek ons overdreven. De herentalse aanvaller is daardoor, voor het eerst in zijn rijkgevulde carrière, geelgeschotst. Met het einde in zicht mocht een Duffelnaar van op rechts op doel trappen maar Vervoort veegde de kans met zijn been weg. Simon wilde persé zijn vierde clean sheet van het seizoen. De klok tikte stilaan naar de 90 wanneer een voorzet van Van Eynde op het hoofd van Voorspoels belandde. Doelman Smets devieerde de rake kopbal al grabbelend tegen de paal. De lijnrechter had de bal echter achter de doellijn gezien. 3-0 Zo stelde VC na de rust toch orde op zaken en deed met de tweede 45 minuten de eerste ondermaatse helft bij menig supporter vergeten.

Roodwit staat nu voor een moeilijk drieluik. De volgende thuismatch tegen Lille, altijd een moeilijke tegenstrever, er is een restaurantdag. Maar later meer daarover, een week later is er de verplaatsing naar huidig leider Heikant. Maar eerst trekt roodwit zaterdag naar Kontich dat zich in de top-5 weet te handhaven. Aanvang om 20 uur.