KFC Lille – VC Herentals 0 – 2

Gewiekst VC nu ook voorbij Lille.

VC Herentals trok voor zijn kortste verplaatsing naar regiogenoot Lille voor een wedstrijd die in het verleden nogal eens garant stond voor geladenheid en emoties. Door transferperikelen her en der is het voor de coaches geen sinecure om voor aanvang van zo’n  derby de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Blijkbaar niet voor Frank Braeckmans want zondag stond er geen maat op de bezoekers, die vooral collectief een heel puike prestatie neerzetten.

VC zette meteen hoog druk op de verdediging van Lille, dat oplossingen zocht in vele lange ballen, waar de bezoekers wel raad mee wisten. De thuisploeg geraakte nooit in zijn spel; de spitsen Owusu en Gerritsen geraakten niet of nauwelijks bij de bal. Al in de beginfase kopte Spiessens in de handen van Goris en meteen was de tendens gezet. VC maakte de bal ongrijpbaar en voetbalde fris van de lever. Toch moesten de gevaarlijke lokale aanvallers in het oog gehouden worden: zij kunnen nu éénmaal uit het niets scoren. Het duurde tot de 11e minuut vooraleer Lille een eerste keer kon dreigen maar het schot ging naast. Aan de overzijde deed De Swert hetzelfde. Even later werd Convalle mooi diep gestuurd, maar zijn schot met links was te zwak om Goris te bedreigen. Nog in het aanvangskwartier zorgde een strakke voorzet van De Swert bijna voor een owngoal. Uit de daaropvolgende hoekschop kreeg Bellens de bal op de hiel. Lille herstelde eventjes het evenwicht. Maar de bezoekers bleven de gevaarlijkste ploeg. Even voor het half uur moest Vervoort uitkijken op een listige verre vrije trap. Owusu lobde Simon maar De Ridder kon voor de lijn ontzetten. Enkele minuten voor de rust kreeg een Lilse verdediger de bal ongelukkig tegen de arm. Ref Van Gorp legde de bal op de stip. Convalle kweet zich van de job en zette VC op 0-1. De laatste actie voor de pauze kwam nog maar eens van de bezoekers: een strakke voorzet werd door een actieve Szalega al even strak net naast de kruising gekopt.

Waar iedereen een ander Lille uit de kleedkamers verwachte waren het de roodwitten die meteen voor gevaar zorgden. Met al meteen een zwaar schot van Convalle op een afvallende bal. Zijn poging ging een metertje naast. Enkele minuten later kopte Spiessens een hoekschop overhoeks binnen maar een Lilse verdediger keerde op de lijn. Op de daaropvolgende hoekschop was het de beurt aan Bellens om krachtig naast de kruising te koppen. VC deed wat het wou, bleef de bal goed rondspelen maar de marge was klein. Even later was er een mogelijk handspel in de bezoekende defensie, maar de ref wou van geen strafschop weten. Maar ook aan de overzijde ging bij een soortgelijke situatie de bal niet meer op de stip. VC wou de voorsprong uitdiepen en deed dat met genietbaar voetbal. Even voor het uur ging De Swert zijn kans maar zijn lob-schot ging over. Even later was Van de Kerkhof aan de beurt om Goris tot tweemaal toe een save te dwingen. De Herentalse aanvalsgolven waren een gesel voor de Lilse defensie. Met nog een kwartier te gaan rolde een sterke Thomassen nog maar eens de linkerflank op, zijn voorzet kwam bij de heroptredende Vlaeymans, die slim liet lopen (we zagen het Lukaku tegen Japan doen) en de immer aanwezige Bruyninckx gaf Goris geen kans. 0-2 Even later kende een kopbal van Vlaeymans net niet de juiste richting. De laatste actie kwam nog van Convalle die nog maar eens diepgestuurd werd. Zijn schot ging voorlangs, maar VC had al lang zijn overwinning beet. Gelukkig moest er geen man-van-de-match gekozen worden want daar kwamen de 11 bezoekers allemaal voor in aanmerking.

VC wipt terug over De Kempen naar plaats 5. Het lijkt erop dat de titelstrijd gaat beslecht worden door 6 ploegen, die amper op 5 punten van elkaar staan. Halfweg de derde periode voert VC dat nevenklassement aan. Volgende zondag is Berlaar Heikant te gast op Sint Janneke. Aftrap om 15:00 uur.